Siirry sisältöön

Ohjeita tontin ostajalle

Tietoa tontin varaamisesta ja ostamisesta kunnalta.

Tontin varaaminen

Tontit ovat jatkuvasti haettavana. Kun löydät itsellesi mieluisan ja sopivan tontin, tehdään siitä kirjallinen varaussopimus.

Varaussopimus on voimassa kuusi (6) kuukautta. Omakotitontin varausmaksu on 50 € ja rivitalotontin 200 €. Varausmaksu hyvitetään kauppahinnassa.

Mikäli varaus jostain syystä peruuntuu, jää varausmaksu kunnalle.

Maksamallasi varausmaksulla voit myös vaihtaa tonttivarauksen kohdetta varauksen voimassaoloaikana. Varausaikaan voi perustellusta hakemuksesta saada jatkoaikaa.

Uudet tonttialueet julistetaan erikseen haettaviksi ja niistä tiedotetaan kunnan kotisivuilla.

Ota yhteyttä tonttivaraukseen liittyen:

Tontin ostaminen

Kunta laatii valmiiksi kauppakirjan, johon merkitään kaikki kaupan ehdot.

Kauppakirjan allekirjoitustilaisuudessa ovat yhtä aikaa läsnä ostaja / ostajat sekä kunnan edustajat ja kaupanvahvistaja. Poissaolevaa ostajaa voi allekirjoitustilaisuudessa edustaa yksilöidyllä valtakirjalla. Allekirjoittajan / allekirjoittajien tulee varautua todistamaan henkilöllisyytensä.

Kunnanvaltuusto on alueittain vahvistanut tonttien myyntihinnat, joista alle 35-vuotiaat saavat ensiasuntotonttiin 20 % alennuksen.

Ota yhteyttä tonttikaupan sopimisesta:

Kauppahinnan maksaminen

Kunta lähettää tonttikaupasta laskun, jonka maksukuitti on syytä liittää ostajan alkuperäiseen kauppakirjaan. Laskussa on eriteltynä tontin kauppahinta ja vähennettynä mahdollinen varausmaksu.

Lainhuudon hakeminen

Kaupan tekemisen jälkeen ostajan on haettava tonttiinsa lainhuuto, jolla tarkoitetaan omistusoikeuden kirjaamista Maanmittauslaitoksen ylläpitämään lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin.

Lainhuutoa on syytä hakea mahdollisimman pian, viimeistään kuuden (6) kuukauden kuluessa kaupan tekemisestä. Lainhuuto on edellytyksenä mm. kiinteistön käyttämiselle lainan vakuutena. Lainhuutoa ja kiinnityksiä voi hakea yhtäaikaa.

Kaupanteon yhteydessä saat kunnalta mm. lainhuutohakemuslomakkeen ja ohjeen lainhuudon hakemista varten. Kaupanvahvistaja toimittaa Maanmittauslaitokselle alkuperäistä vastaavan kauppakirjan.

Lainhuudatuksen hinta määräytyy maanmittauslaitoksen voimassaolevan taksan mukaisesti.

Tarkempia ohjeita lainhuudon hakemisesta saa Maanmittauslaitokselta(siirryt toiseen palveluun).

Lähin Maanmittauslaitoksen palvelupiste:

Vaasan palvelupiste, Wolffintie 35, 65100 Vaasa

Puhelinnumero: 029 530 1110 (valtakunnallinen)

Sähköposti: asiakaspalvelu@maanmittauslaitos.fi

Aukioloajat: ma – ke klo 9:00 – 16:15